iDeal

Ontslag op staande voet wegens diefstal bij een ander dan de werkgever

Dit bericht is geplaatst op: 11/09/2012

DiefstalHet hof heeft geoordeeld dat het voor een ontslag op staande voet wegens diefstal nogal een verschil maakt of de werknemer de diefstal bij zijn eigen werkgever heeft gepleegd of dit ergens anders heeft gedaan. Een ontslag op staande voet wegens diefstal die de werknemer ergens anders heeft gepleegd kan onder omstandigheden niet gerechtvaardigd zijn. 

In de desbetreffende zaak ging het om het volgende: de werknemer werkte als tandtechnicus bij Ortholab. Vorig jaar werd ze door de politie aangehouden wegens verschillende diefstallen bij kledingwinkels. Hierdoor heeft ze ook drie dagen in hechtenis gezeten, waardoor ze zich ziek moest melden. Nadat Ellie weer op het werk verscheen, vroeg de werkgever naar de Ellie’s betrokkenheid bij de diefstallen. Ondanks dat zij dit ontkende ontsloeg haar werkgever haar op staande voet met de reden dat hij zijn goede naam wilde behouden.

Ellie was het hier niet mee eens en stelde een vordering in bij de kantonrechter die haar in het gelijk stelde. Haar werkgever stelde hierop hoger beroep in. Dit troft de werkgever geen baat; Ellie werd door het gerechtshof in het gelijk gesteld. Het hof oordeelde dat ondanks dat vaststond dat Ellie de diefstallen gepleegd had, dit gezien de omstandigheden onvoldoende was om haar terecht op staande voet te ontslaan. Omstandigheden die hierbij een rol spelen waren betrokkenheid bij de winkeldiefstal, gelet op de aard en de ernst daarvan en in combinatie met overige omstandigheden, zoals de duur van de dienstbetrekking.

Bronnen: jurofoon.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.