iDeal

Zwangere vrouwen nog steeds gediscrimineerd

Dit bericht is geplaatst op: 1/08/2012

ZwangerBegin juli bracht de Commissie Gelijke Behandelijk naar voren dat er nog steeds sprake is van discriminatie van vrouwen. Het gaat hierbij om zwangere vrouwen of moeders met jonge kinderen die op het werk gediscrimineerd worden bij sollicitaties, het geven van promoties, na terugkeer van verlof of bij het beëindigen van het arbeidscontract. Om dit soort discriminatie te voorkomen bestaat de gelijkebehandelingswetgeving. Toch moet de CGB nog vaak uitspraken doen over zulke situaties.

Niet altijd sprake van discriminatie

Als de zwangere vrouw of moeder van jonge kinderen niet aan kan tonen dat haar zwangerschap of kinderen de reden zijn voor het ontslag of verlenging van het contract, is er volgens de CGB nog geen sprake van discriminatie. Toch zijn er nog vaak situaties waarin de CGB wel oordeelt dat er sprake is van discriminatie.

Naar huis gestuurd op eerste werkdag

Laatst heeft de CGB uitspraak moeten doen over een vrouw die op haar eerste werkdag meteen naar huis was gestuurd. Een woningstichting had via een bemiddelingsbureau de vrouw ingeleend maar nadat de vrouw een leidinggevende verteld had dat ze zwanger was, heeft de stichting de vrouw meteen naar huis gestuurd. De woningstichting beweerde later dat de reden was geweest dat vrouw minder uren wilde gaan werken na haar bevalling. Toch was het voor de commissie duidelijk dat de zwangerschap de echte reden was.

Afgewezen op basis van zwangerschap

Een andere uitspraak van de CGB ging over een vrouw die al aagenomen was bij een farmaceutisch bedrijf. De vrouw was via een bemiddelingsbureau bij de baan gekomen en ze was al aangenomen onder voorwaarde van een positief assessment. Toen het gerucht ontstond dat de vrouw zwanger was is de werkgever dit gaan controleren bij het bemiddelingsbureau, dat op zijn beurt contact opnam met de sollicitant. Op basis van de informatie dat de vrouw zwanger was werd zij alsnog afgewezen bij het farmaceutisch bedrijf. Volgens het CGB had het bemiddelingsbureau niet mogen informeren naar de zwangerschap en had de werkgever haar niet om die reden mogen afwijzen.

Het oordeel van de CGB

Een oordeel van de CGB kan door de werknemer zelf aangevraagd worden als hij of zij het idee heeft dat er sprake is van discriminatie. Hierbij kan de organisatie of het bedrijf een ‘oordeel van eigen handelen’aan de commissie vragen, bijvoorbeeld door met een eigen regeling te komen en deze aan de commissie voor te leggen. Als het bedrijf dit niet doet, oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling op basis van een onderzoek en de commissie kan daar eventueel een aanbeveling bij doen. Het oordeel van de CGB bepaalt nog niets maar kan een rol spelen in de rechtszaak over de kwestie. De rechter is namelijk verplicht een oordeel van de CGB te betrekken in de toelichting op het vonnis.

Bron: www.accountant.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.