iDeal

Wetswijziging vakantiedagen voor zieke werknemers

Dit bericht is geplaatst op: 21/08/2012

Ziektewet vakantiedagenPer 1 januari 2012 is er een wijziging aangebracht in de vakantiewetgeving. De belangrijkste wijzigingen zijn rondom de regeling van vakantiedagen in een ziekteperiode.

 

Vakantiedagen opbouwen

Gedurende de gehele ziekteperiode (van maximaal twee jaar) bouwen werknemers die arbeidsongeschikt zijn vakantiedagen op. Eerder gold dit alleen voor de eerste zes maanden van de ziekteperiode. Deze wetswijziging is niet met terugwerkende kracht ingevoerd, waardoor de wijziging pas merkbaar is na 30 juni 2012.

Opnemen van vakantiedagen

Tijdens de ziekteperiode was het voor 2012 niet mogelijk vakantiedagen op te nemen. Het Europese Hof bepaalde echter dat dit in strijd was met Europese wetgeving. Het kabinet past daarop de vakantiewetgeving aan. Met de wetswijziging kan een arbeidsongeschikte werknemer in overleg met de werkgever vakantiedagen opnemen. Indien een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie, kan de werkgever deze ziektedagen aanmerken als vakantiedagen. Hier moet de werknemer dan wel mee instemmen.

Vervaltermijn

Voor de vakantiedagen die opgebouwd zijn tijdens de ziekteperiode geldt een vervaltermijn van zes maanden. Een werknemer dient de vakantiedagen aldus binnen zes maanden, na het jaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd, op te nemen. Gebeurt dit niet dan vervallen de vakantiedagen.

Bronnen:
mijnvakbond.nl
aensadvocaten.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.