iDeal

Wetswijziging vakantiedagen

Dit bericht is geplaatst op: 16/03/2012

VakantiedagenMet ingang van het nieuwe jaar (2012) geldt een nieuwe regeling wat betreft vakantiedagen. De ‘houdbaarheidsdatum’ van de gespaarde vakantiedagen heeft namelijk een grote verandering ondergaan. Het opnemen van de wettelijke vakantiedagen (minimum aantal vakantiedagen) is van vijf jaar naar zes maanden gegaan.

Wettelijke versus bovenwettelijke vakantiedagen
Iedere werknemer bouwt op basis van het aantal gewerkte uren vakantiedagen op. De wet geeft recht op een minimumaantal vakantiedagen per jaar; ook wel wettelijke vakantiedagen genoemd. Het aantal wettelijke vakantiedagen is afhankelijk van hoe veel dagen je in de week werkt. Daarnaast kunnen werknemers extra vakantiedagen krijgen; bovenwettelijke vakantiedagen. Deze afspraken staan vermeld in de arbeidsovereenkomst.

Vakantiedagen opnemen
De verandering geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen die vanaf januari 2012 zijn opgebouwd. Werknemers  moeten hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden opnemen na het einde van het jaar. Dus de vakantiedagen die in 2012 zijn opgebouwd vervallen op 1 juli 2013. 

Reden voor verandering
Het kabinet heeft deze bepaling voor wettelijke vakantiedagen doorgevoerd om te voorkomen dat werknemers jarenlang hun vakantiedagen opsparen, dat negatieve invloed heeft op de gezondheid en veiligheid van de werknemers. 

Kort samengevat:

  • Wettelijke vakantiedagen die opgebouwd zijn per 1 januari 2012 à daarvoor geldt een verjaringstermijn van een half jaar na afloop van het kalenderjaar.
  • Wettelijke vakantiedagen die opgebouwd zijn voor 2012 à daarvoor geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.
  • Bovenwettelijke vakantiedagen die opgebouwd zijn voor en na 1 januari 2012 à daarvoor geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.

 

Bron: Rijksoverheid, ING

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.