iDeal

Voorwaardelijk ontslag op staande voet

Dit bericht is geplaatst op: 25/09/2012

Voorwaardelijk ontslagSinds kort is het duidelijk dat een voorwaardelijk ontslag op staande voet mogelijk is. Een voorwaardelijk ontslag op staande voet wordt door werkgevers in de praktijk gegeven indien een eerdere beëindiging van het arbeidscontract reeds heeft plaatsgevonden maar de werkgever ervoor wilt zorgen dat, mocht het eerste ontslag geen stand houden, er nog een tweede ontslag ligt op grond waarvan het arbeidscontract ten einde is gebracht.

Het Hof Leeuwarden oordeelde dat een dergelijk voorwaardelijk ontslag op staande voet mogelijk is indien er sprake is van nieuwe gronden die de werkgever ten tijde van het eerste ontslag niet kende. Bij de zaak in kwestie ging het om een werknemer die als boekhouder in dienst was bij een notariskantoor. De werknemer werd op staande voet ontslagen vanwege een aantal redenen, waaronder het niet voldoen aan betaalopdrachten, het tegenwerken van accountants en het niet in acht nemen van ziektevoorschriften. Drie weken later verleende de werkgever een tweede voorwaardelijk ontslag op staande voet op grond van de ontdekking dat de werknemer onbevoegd geld van de kwaliteitsrekening had afgeboekt.

De kantonrechter oordeelde dat het gegeven voorwaardelijk ontslag op staande voet rechtsgeldig was. Het hof sloot zich hierbij aan. Het voorwaardelijk ontslag op staande voet was mogelijk aangezien er andere redenen aan ten grondslag lagen en dat er daarnaast sprake was van nieuwe feiten die de werkgever ten tijde van het eerste ontslag niet kenden.

Ondanks dat het gegeven voorwaardelijk ontslag op staande voet wel mogelijk was, was het ontslag niet rechtsgeldig. Dit had te maken met persoonlijke omstandigheden van de werknemer en niet met het karakter van het ontslag.

Bronnen: dirkzwagerarbeidsrecht.nl; recht.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.