iDeal

Versoepeling ontslagrecht 2014

Dit bericht is geplaatst op: 21/06/2012

OnstlagenMinister Kamp van Sociale zaken heeft de plannen om het ontslagrecht te versoepelen uitgewerkt. De plannen zijn in het Lenteakkoord door de VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie aan de orde gesteld. Indien deze politieke partijen aan de macht komen, wordt het vanaf 2014 voor werkgevers makkelijker gemaakt om een werknemer te ontslaan. Daarnaast gaat de ontslagvergoeding omlaag.

Mobiliteit
De versoepeling van het ontslagrecht zorgt dat werknemers sneller en vaker op de plek komen waar ze het beste tot hun recht komen. De voorstellen zorgen volgens hem ook voor minder tweedeling tussen vaste en tijdelijke arbeidscontracten. Daarnaast kullen oudere werknemers makkelijker naar een andere baan kunnen gaan, zonder dat ze hun hoge ontslagvergoeding kwijtraken.

Ontslag
Volgens de plannen wordt het ontslaan van een medewerker soepeler. Bedrijven hoeven geen toestemming van het UWV meer aan te vragen om een dienstverband te beëindigen. De ontslagen werknemer kan nadat hij ontslagen is naar de rechter stappen wanneer hij/zij oneens is over het ontslag.

De versoepeling van het ontslag zorgt voor een minder lange tijd ontslagprocedure en is daarnaast bedrijven veel goedkoper. Op dit moment kent de kantonrechter bij ontslag een vergoeding toe die is gebaseerd op de duur van het dienstverband en leeftijd van de werknemer. Nu kunnen werknemers bij ontslag bijvoorbeeld nog maar één maandsalaris per gewerkt jaar meekrijgen. Vooral voor oudere werknemers die al lang bij dezelfde werkgever werken, gaat het om hoge bedragen. Dit kunnen enorme kostenposten voor bedrijven zijn.

Bron: Nu.nl, 123lonen.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.