iDeal

Valse beschuldiging op werk leidt tot ontslagvergoeding

Dit bericht is geplaatst op: 12/07/2012

BeschuldigingNa inventarisatie van juridisch dienstverlener JuroFoon blijkt dat 52.2 procent van de Nederlanders een keer vals beschuldigd te zijn door hun werkgever. Hierdoor kunnen de arbeidsomstandigheden voor de werknemer heel vervelend worden. Echter, als hij ontslag neemt is de kans groot dat hij het recht op een WW-uitkering verliest, hij is namelijk verwijtbaar werkloos.

Er zijn meerdere redenen waardoor de arbeidsomstandigheden van de werknemer verstoord kunnen worden. De vijf meest voorkomende redenen die leiden tot de ontbinding van de arbeidsovereeenkomst zijn een arbeidsconflict tussen werknemer en werkgever, bedreiging of belediging door de werkgever, seksuele intimidatie, ontslag onder valse voorwendselen, valse beschuldiging, diefstal of verduistering door de werkgever.

Na het voorkomen van zulke gebeurtenissen kan de relatie tussen werknemer en werkgever vaak verstoord zijn, met als gevolg dat de werknemer problemen krijgt met het normaal uitvoeren van zijn werk. Bij ruim 80 procent van de Nederlanders die vals beschuldigd zijn was dit het geval. Onder dit soort omstandigheden is het niet eerlijk dat de werknemer geen WW-uitkering krijgt op het moment dat hij ontslag neemt en daarom is er de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter zal bepalen of de werkgever wel of niet verwijtbaar heeft gehandeld; is dit wel het geval, dan heeft de werknemer recht op een ontslagvergoeding.

Daarnaast kan het voorkomen dat de werkgever heeft geprobeerd de arbeidsovereenkomst te ontbinden, maar dat dit verzoek door de kantonrechter is afgewezen. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor de sfeer op het werk, dus ook in deze situatie kan de werknemer het initiatief nemen om zelf ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan te vragen. 

Bron: hrpraktijk.nl 

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.