iDeal

Uitbetaling overuren

Dit bericht is geplaatst op: 31/07/2012

Uitbetaling overurenEen werknemer  wiens overuren niet uitbetaald zouden worden, krijgt toch een deel van zijn overuren vergoed. Ondanks dat in het arbeidscontract stond dat overuren niet uitbetaald zouden worden, heeft het hof beslist dat toch een deel van de overuren vergoed moeten worden.

Algemene regeling

Bij het opstellen van het arbeidscontract is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met het wel of niet uitbetalen van overuren. In de arbeidsovereenkomst kan een regeling worden opgenomen die bepaald dat overuren niet uitbetaald hoeven te worden. Toch kunt u als werkgever het risico lopen dat deze uren wel uit uitbetaald moeten worden, zo is gebleken.

Werknemer krijgt overuren toch vergoed

De werknemer kwam met de werkgever een arbeidsovereenkomst  overeen voor 40 uren per week. In de arbeidsovereenkomst stond tevens dat er regelmatig meer uren gewerkt zouden moeten worden en dat de salarisvoorwaarden daarop waren afgestemd. Maar nadat de werknemer in ongeveer een jaar tijd 1.134 overuren heeft gemaakt, besloot hij toch de betaling hiervan te vorderen.

De kantonrechter heeft de vordering afgewezen. De werknemer is overeengekomen met een  arbeidscontract waarin vermeld stond dat bij het salaris een redelijk aantal uren is inbegrepen. Het hof heeft op basis hiervan aan de werknemer gevraagd wat voor hem redelijk was. De werknemer gaf hierbij aan dat ‘redelijk’ voor hem anderhalf tot twee uur overwerk inhield. Het hof bepaalde dat de uren die dit aantal te boven gaan bovenmatig zijn en dus uitbetaald moeten worden door de werkgever.

Hoe dit te voorkomen?

Om de vergoeding van overuren te voorkomen is het belangrijk dat in het arbeidscontract duidelijk vermeld staat dat overuren onderdeel van de functie zijn en dat deze in het salaris inbegrepen zijn. Daarnaast kunt u de de uren bijhouden die de werknemer werkt en als er structureel overgewerkt wordt, kunt u afspreken dat er maar een bepaald aantal uren mag worden overgewerkt. Ter compensatie van de gemaakte overuren kunt u de werknemer het voorstel doen extra vrij te nemen.

Bron: www.businesscompleet.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.