iDeal

Tijdelijk contract van vier tot tien jaar

Dit bericht is geplaatst op: 13/04/2012

Sociale zaken van werkgelegenheidMinister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat werknemers langer een tijdelijk arbeidscontract kunnen krijgen. Hij stelt voor dat werkgevers een tijdelijk arbeidscontract van vier tot maximaal tien jaar kunnen aanbieden.

Tot op heden is het mogelijk om slechts korte tijdelijke contracten aan te bieden of een contract voor onbepaalde tijd. Het aantal tijdelijke contracten heeft een limiet van drie contracten, het vierde contract wordt vervolgens automatisch omgezet in een vast contract. Kamp wil hier verandering inbrengen en doet een voorstel dat werknemers ook een langer tijdelijk contract van zeven of tien jaar kunnen krijgen.

Kamp probeert met zijn plannen in te spelen op de arbeidsmarkt van tegenwoordig. De tijdelijke contracten sluiten goed aan bij de huidige arbeidsmarkt waarin mensen geen baan voor het leven meer hebben. Werknemers kunnen op deze manier langer en vaker een tijdeiljk arbeidscontract krijgen en werkgevers hoeven niet zo snel een vast contract aan te bieden.

Voordelen
Het contract heeft voordelen voor zowel de werkgever als werknemer. Kamp stelt dat een werkgever eerder zou investeren in scholing als hij een flexibele kracht een langdurige tijd in dienst heeft, omdat op deze manier de terugverdientijd van de investering langer is. Daarnaast geeft het de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten.

Nadelen
Politieke partijen vrezen dat dit tijdelijk arbeidscontract voor langere tijd uiteindelijk negatief is voor de werknemer. De kans van een pensioengat kan ontstaan en het kan problemen opleveren voor de financiering van een eigen huis.

Het definitieve voorstel van minisiter Kamp moet nog eerst worden ingediend bij het parlement.

Bron: HR praktijk, Personeelsnet

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.