iDeal

Sollicitant afgewezen

Dit bericht is geplaatst op: 19/04/2012

GeloofsovertuigingDe gemeente Rotterdam heeft een sollicitant terecht afgewezen omdat hij vrouwen geen hand wil schudden vanwege zijn geloofsovertuiging. De sollicitant vondt dat de afwijzing onterecht was en stapte naar de Commissie Gelijke Behandeling, die oordeelde dat de afwijzing onterecht was omdat er sprake was van indirect discriminatie naar godsdienst. De gemeente Rotterdam stapte naar de rechter en werd uiteindelijk door de Rechtbank Rotterdam en het Gerechtshof Den Haag in het gelijk gesteld.

De sollicitant, een orthodoxe moslim, solliciteerde naar de functie klantmanager bij de Gemeente Rotterdam. De man weigerde echter uit religieuze overwegingen handen te schudden met huwbare vrouwen. De man stelde nog voor om zowel mannen als vrouwen op een andere respectvolle manier te begroeten, maar desondanks wees de gemeente de sollicitant af. In de functie van klantmanager treedt men op als de vertegenwoordiger van de gemeente. In deze functie is het een vereiste dat contacten begroet worden door middel van het schudden van een hand.

Het ‘handen schudden’ is in de Nederlandse samenleving een gemeenschappelijke omgangsvorm en het afwijzen daarvan kan als respectloos en kwetsend worden ervaren.

Het is volgens het Gerechtshof een terechte reden om iemand om deze reden niet aan te nemen. De afwijzing van de sollicitant was objectief gerechtvaardigd.

Bron: OR Rendement, Wieringa Advocaten

 

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.