iDeal

Opzegtermijn opstellen in de arbeidsovereenkomst

Dit bericht is geplaatst op: 12/07/2012

OpzegtermijnVolgens de wet is de opzegtermijn voor een werknemer één maand. Bij verlenging van deze opzegtermijn ontstaat er vaak verwarring over wat wel en niet toegestaand is. Bij het opstellen van een arbeidscontract wordt daarom de bestaande regel over het verlengen van de opzegtermijn niet goed toegepast.

Volgens artikel 7:672 BW kan de opzegtermijn worden verlengd, alleen als de opzegtermijn voor de werkgever minimaal twee maal zo lang is. Bij een opzegtermijn voor de werknemer van twee maanden, zal de werkgever dus minimaal een opzegtermijn van vier maanden moeten hanteren.

Een werknemer die in zijn arbeidsovereenkomst voor beide partijen een opzegtermijn van twee maanden had staan, stapte daarom naar de rechter. De werknemer was op grond van onredelijke argumenten ontslagen en daarnaast had de werkgever het arbeidsovereenkomst opgezegd zonder de wettelijke opzegtermijn te hanteren. Volgens de werknemer had de werkgever de vier maanden opzegtermijn in acht moeten nemen ondanks de afspraken in het arbeidscontract.

Volgens het Hof kon de werknemer echter alleen beroep doen op de vernietigbaarheid van de verlengde opzegtermijn van twee maanden en hoefde de dubbele opzegtermijn niet worden gehonoreerd. Een langere opzegtermijn kan alleen  worden afgedwongen als voor de werknemer in het arbeidscontract wel verlenging van de opzegtermijn wordt gehanteerd, maar voor de werkgever geen. In alle andere gevallen wordt teruggevallen op de wettelijke opzegtermijn.

Bron: actueel.nl.pwc.com

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.