iDeal

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Dit bericht is geplaatst op: 23/10/2012

Ontslag bedrijfseconomische redenenEen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen zal zelfs indien de financiële positie van een bedrijf uitermate slecht is niet altijd geaccepteerd worden. De kantonrechter Amsterdam heeft besloten dat een werkneemster, waarvan de werkgever had aangegeven dat haar arbeidscontract was komen te vervallen, toch in dienst mocht blijven.

De zaak verliep als volgt. De werkgever, een belangenvereniging voor kunstenaars, kon aantonen dat de vereniging afgelopen jaren flinke verliezen had geleden. Het verlies in 2008 bedroeg ruim € 40.000 euro, in 2009 € 63.000 euro, in 2010 € 270.000 euro en in 2011 € 70.000 euro. De werkneermster was 54 jaar oud en was in dienst op basis van een arbeidscontract als officemanager. Volgens de werkgever was het ontslag van de werkneemster door de geleden verliezen onvermijdelijk.

De rechter overwoog dat hij ‘niet op de stoel van de ondernemer mag gaan zitten’. Dit betekent dat rechter aanvaardt dat ondernemers een hoge mate van vrijheid hebben ten aanzien de inrichting en uitvoering van de organisatie en de werkzaamheden. Anderzijds geeft de rechter aan dat er wel getoetst moet worden of er sprake is van dusdanige omstandigheden waardoor een beëindiging van het arbeidscontract onvermijdelijk is. Dit was volgens de rechter niet het geval. De werkgever had niet goed onderbouwd en beargumenteerd dat de werkzaamheden van de werkneemster door automatisering waren komen te vervallen en voor het resterende deel overgenomen konden worden door collega's. Verder vond de rechter dat de werkgever geen concrete initiatieven kon aanvoeren gericht op het verhogen van de ledenaantallen. Om die reden werd de ontslagaanvraag afgewezen en werd het arbeidscontract in stand gehouden.


Bronnen: recht.nl; ontslag.nl 

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.