iDeal

Loondoorbetaling ziekte bij arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Dit bericht is geplaatst op: 3/09/2012

ZiektewetDe rechtbank in Heereveen heeft op 25 juli 2012 bepaald dat een werknemer met een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht in geval van ziekte wel aanspraak heeft op doorbetaling van loon als de werknemer, indien hij niet ziek was geworden, wel arbeid zou hebben verricht.

Een werknemer is in april 2010 op basis van een werk-leerstage in dienst getreden als stratenmaker bij de werkgever. Op 15 juni 2010 trad de werknemer in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst. Tot 16 december 2011 heeft de werknemer werkzaamheden verricht, waarna hij gedurende een periode van 3 maanden niet voor de werkgever heeft gewerkt. Vervolgens is de werknemer per 29 maart 2012 weer in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met uitgestelde prestatieplicht. Een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht is een oproepovereenkomst. Daarna heeft de werknemer bij twee projecten van de werkgever gewerkt. Het laatste project zou op 22 mei 2012 aflopen.

Op 4 mei 2012 heeft werknemer zich ziek gemeld en sindsdien heeft de werkgever geen loon meer betaald. De werkgever vorderde daarop doorbetaling van zijn loon. De werkgever stelde echter dat hij geen loon meer was verschuldigd, aangezien hij de werknemer niet meer had opgeroepen.  

De rechtbank oordeelde dat de werkgever verplicht was loon door te betalen indien de werknemer ook zou hebben gewerkt indien hij niet ziek was geworden. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer t/m 22 mei 2012 op het project zou hebben gewerkt als hij niet ziek was geworden en dat hij daarom recht had op uitbetaling van loon tijdens ziekte van 4 mei t/m 22 mei 2012. Na 22 mei 2012, wanneer het project dus zou aflopen, heeft de werknemer geen recht op loon. Hiervoor is een nieuwe oproep van de werkgever nodig.  

Bronnen: Kantonrechter Heerenveen, 25 juli 2012, LJN: BX2834; M. Savenije; flexnieuws.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.