iDeal

Gevolgen bezuinigingsakkoord

Dit bericht is geplaatst op: 31/05/2012

BezuinigingsakkoordHet nieuwe begrotingsakkoord heeft grote gevolgen voor de pensioenen en het ontslagrecht. Het ontslagrecht wordt versoepeld, de AOW-leeftijd wordt versneld ingevoerd en de werkloosheidswet wordt veranderd.

Het versoepelde ontslagrecht zal werknemers beter moeten beschermen tegen onredelijk ontslag. Hierbij worden de kantonrechter en UWV niet meer vóór het ontslag bij de procedure betrokken: bedrijven zullen dit intern moeten gaan regelen. Bij ontslag zal een verplichte ‘hoorprocedure’ moeten plaatsvinden, waarin het ontslag wordt toegelicht en de werknemer zich kan verweren. Mocht de werknemer het daarna nog niet met het ontslag eens zijn, kan hij naar de rechter stappen.

Naast deze ontslagregeling wordt ook de financiering van de werkloosheidsuitkering gewijzigd. De hoogte en duur van de WW veranderen niet, maar de werkgever zal het eerste halfjaar de uitkering moeten betalen. Ontslagen werknemers die een vaste baan hadden krijgen van de werkgever per dienstjaar een maand WW-uitkering betaald. Kleine bedrijven krijgen een aparte regeling. 

Ook de pensioenregeling wordt gewijzigd: vanaf het jaar 2013 zal de AOW-leeftijd per jaar worden verhoogd, totdat in 2024 de leeftijd van 67 is bereikt. Hierna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Daarnaast wordt het budget voor de ‘doorwerkbonussen’ beëindigd en zal het budget voor ‘mobiliteit’  niet verder toenemen.

Ten slotte gaat de kinderbijslag niet omhoog, maar wordt de eigen bijdrage voor de kinderopvang wel verhoogd. Dit gebeurd door het aanpassen van de eerste-kindtabel. Ook krijgen gezinnen met een gezamelijk inkomen van meer dan € 125.000,- geen kinderopvangtoeslag meer.

Bron: HR Praktijk

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.