iDeal

Bedrijfsongeval tijdens pauze

Dit bericht is geplaatst op: 23/10/2012

BedrijfsongevalDe werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn personeel. Wordt er schade veroorzaakt doordat de werkgever onvoldoende veiligheidsregels in acht heeft genomen dan is hij als werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer lijdt uit een bedrijfsongeval. De rechter heeft ook geoordeeld dat dit geldt voor ongevallen die veroorzaakt zijn tijdens de pauze. 

Het ging in deze zaak om twee werknemers die beide in dienst waren op basis van een arbeidscontract. Zij zaten tijdens de pauze met elkaar te dollen. De ene werknemer gaf de andere werknemer voor de grap een duw. De andere werknemer kwam hierbij ongelukkig ten val en liep een letsel op.

De rechter oordeelde alleereerst dat hierbij wel sprake was van een werksituatie. De tweede vraag die gesteld moest worden is of de werkgever voldoende heeft voldaan aan de veiligheid. Bij deze vraag gaat het niet om een schuldaansprakelijkheid, maar om een risicoaansprakelijkheid: heeft de werkgever onvoldoende de veiligheid in acht genomen dan is hij aansprakelijk voor de veroorzaakte schade. De rechter oordeelde dat de werkgever niet voldoende de veiligheid in acht had genomen. De rechter was van oordeel dat een uitgelaten sfeer onder werknemers kan leiden tot veiligheidsrisico's, en dat die risico's voorzienbaar zijn. Om die reden had de werkgever daarop moeten anticiperen, hetzij door aan te geven waar de lunch gebruikt kan worden, hetzij door een instructie aan werknemers "om zich in het kader van ‘collegiaal dollen' te onthouden van fysiek contact". Naar aanleiding van deze uitspraak is aan werkgevers aan te raden om zo nu en dan eens kritisch te kijken wat er precies gebeurt op de werkvloer en in de pauze binnen het bedrijf.

Bronnen: wieringa-advocaten.nl; recht.nl

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.