iDeal

Nieuwe vakantiewetgeving heeft geen terugwerkende kracht

Dit bericht is geplaatst op: 11/09/2012

VakantieZoals al bekend is sinds 1 januari 2012 de nieuwe vakantiewetgeving van kracht. Het hof heeft sinds kort geoordeeld dat deze wetgeving geen terugwerkende kracht heeft. Op grond van deze uitspraak mocht de werkgever bij de eindafrekening uitgaan van een vakantieopbouw over de laatste zes maanden van het dienstverband.

Het standpunt van het hof dat er geen sprake is van terugwerkende kracht is gebaseerd op wat de minister bij de totstandkoming van de wet heeft overwogen. De vakbonden hadden aan de minster voorgesteld om de regeling wel met terugwerkende kracht toe te kennen. De minister nam dit voorstel echter niet over omdat hij deze in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel achtte en besloot daarom de nieuwe vakantiewetgeving onmiddelijke werking toe te kennen sinds zijn inwerkingtreding op 1 januari 2012.

Werkgevers die in hun administratie of in de arbeidscontracten een strikt onderscheid hebben gemaakt tussen de periode voor 1 januari 2012 en de periode na 1 januari 2012 hebben juist gehandeld. Werknemers waarbij de werkgever niet juist heeft gehandeld hebben de mogelijkheid om de geleden schade van de overheid te vorderen. De overheid had de regeling immers eerder moeten aanpassen. In een andere uitspraak is dan ook geoordeeld dat de Nederlandse overheid aansprakelijk kan worden gehouden voor de vakantiedagen die niet aan de werknemer zijn uitbetaald. 

Bronnen: wieringa-advocaten.nl en F. van Ooijen 

Bestel uw arbeidsovereenkomst

  • Binnen 15 minuten geleverd
  • Veilig betalen met iDeal
Start bestelproces

Ja, ik wil een arbeidscontract dat direct klaar is voor gebruik

iDealOp deze website kunt u veilig met iDeal betalen.